Opiskelu

Opinnot koostuvat:

  • logopedian perusopinnoista
  • logopedian aineopinnoista
  • logopedian syventävistä opinnoista
  • kielitieteen ja fonetiikan opinnoista
  • psykologian opinnoista
  • lääketieteen opinnoista
  • tilastotieteen opinnoista

Opintojaksojen tarkat kuvaukset löytyvät humanistisen tiedekunnan opinto-oppaasta (opas.peppi.oulu.fi). Opinto-opasta kannattaa ehdottomasti lukea! Erityisesti kursseille osallistumisvaatimukset kannattaa tarkistaa opinto-oppaasta. Opiskelijalla on itsellään vastuu selvittää, onko kurssille osallistumisen vaatimukset kunnossa!

Kandidaatintutkinnon laajuus on 180 op, ja se koostuu aineopinnoista, perusopinnoista, kielitieteen, fonetiikan, psykologian, lääketieteen ja tilastotieteen opinnoista. Tämän jälkeen suoritetaan filosofian maisterin tutkinto, 120 op.

Kliinisten taitojen opintoihin kuuluu neljä puheterapiaharjoittelujaksoa, joiden aikana harjoitellaan puheterapeuttisen kuntoutuksen suunnittelua ja toteutusta. Ensimmäinen oma terapia, ns. ensikontaktiterapia, sijoittuu toisen opiskeluvuoden keväälle ja on kestoltaan 10 terapiakertaa.

Ensikontaktiterapian jälkeen, eli kolmannen opiskeluvuoden syksynä opiskelija saa itse toivoa haluamaansa terapiaa. Yleensä kolmesta jäljelle jäävästä terapiasta kaksi ovat ns. lyhyitä eli 10-15 kerran pituisia ja yksi on pitkä, eli 20-25 kertaa. Opiskelijan on itse myös huolehdittava siitä, että edellytykset toivomansa terapian pitämiseen ovat kunnossa! Eli toisinsanoen, jos opiskelija toivoo saavansa ääniterapia-asiakkaan, on äänenkäyttö ja äänihäiriöt -kurssi oltava sillon suoritettuna terapian alkaessa!

Terapioihin ilmoittautuminen tapahtuu moodleen palautettavalla sähköisellä lomakkeella hyvissä ajoin. Ilmoittautuminen on sitova! Lomakkeeseen voi merkitä toiveen terapiajakson pituudesta sekä asiakastoiveen. Kannattaa muistaa, että toiveet eivät aina toteudu, sillä aina yliopistolle ei saada ”riittävästi” tietynlaisia asiakkaita. Erityisesti aikuisasiakkaat ovat harvassa, ja siksi pyritäänkin siihen että jokainen opiskelija saisi edes yhden aikuisasiakkaan opiskelujensa aikana, mikäli näin toivoo. Terapiatoiveita voivat olla esim. ääniterapia, lukiterapia, vkpk/sli- terapia, afasia/aikuisneurologinen, kehitysvamma…

Syksyisin ja keväisin järjestetään terapiainfot, joissa kerrotaan ajankohtaista tietoa harjoittelun etenemisestä ja ohjaajista. Muistathan siis saapua kuulolle!

Neljännen vuoden syksyllä järjestetään Orientoiva kliininen oppimisjakso, eli kiertoharjoittelu. Opiskelijan täytyy itse pitää huolta siitä, että edellytykset kierrolle osallistumiseen ovat kunnossa! Ennen kiertoa tulee olla suoritettuna kaikki logopedian perus- ja aineopinnot, lääketieteen opinnot sekä psykologian opinnot.

Logopedisen asiantuntijuuden opinnoissa opiskelija kokoaa itseään kiinnostavia opintoja eri tieteenaloilta, jotka tukevat logopedisen asiantuntijuuden kasvua ja syventämistä sekä työelämätaitoja. Suoritustapoja on monta, seurailethan ajankohtaista viestintää!

Vapaavalintaisia opintoja tulee suorittaa 10 op ja ne ovat nimensä mukaisesti täysin vapaasti valittavia! Jos kurssi ei ole yliopiston tarjoama, kannattaa kuitenkin tiedustella amanuenssilta, voidaanko sitä hyväksyä vapaavalintaisiin. Esimerkiksi Oulu-opiston järjestämä tukiviittomakurssi hyväksytään vapaavalintaisiksi opinnoiksi. Vapaavalintaiset on oiva tapa opiskelella esimerkiksi kieliä tai jotain muuta sinua kiinnostavaa! Myös avoimen yliopiston kautta voi suorittaa vapaavalintaisia. Jos kurssi on maksullinen, kannattaa ensin tiedustella maksusitoumusta tiedekunnalta, sillä se usein myönnetään jos kurssi sisällytetään tutkintoon!